Uşak
Uşak Yemek Tarifleri
Katmer
Saç üzerinde tahinli ve haşhaşlı olmak üzere iki çeşit yapılır.Hamurun içerisine sonradan konan tahin hamuru tel tel yapar. Bugün için pastanelerde yapılan katmere hiç benzemez. Çünkü Uşak’lı katmeri en az 400-500 gr. hamurdan yapar. 20x20 cm.lik bir kare şekline getirerek saç üzerinde pişirir.
Höşmerim
Peynir tatlısıdır. Taze keçi peynirinden yapılır. İçerisine irmik katılmaz. Uşak’ın höşmerimine kaşığı dokundurunca höşmerim sakız gibi uzar.
Cendere Tatlısı
Baklavalık undan yapılır, içine bir yumurta, biraz tuz, aldığı kadar su ile hamur yoğrulur. Nişasta ile un karıştırılır. Beze açılır. Küçük küçük açmak gereklidir. Üç dört bez
İzmir'in Meşhur Yemekleri
TARHANA ÇORBASI
Yaz mevsiminin sonuna doğru un, yoğurt, bol domates, kırmızı biber, İzmir ‘ e özgü yabani otlar önce kazanlarda pişirilir, daha sonra ekşimeye bırakılır, kurutulur, el ile ovularak, un haline getirilen tarhanalar, iyice kurutulup, kışa saklanır.Soğuk kış günlerinde et suyu ile pişirilip, kızarmış ekmekle sıcak sıcak servis yapılır.Tarhana çok lezzetli, besin değeri yüksek yöresel bir çorbadır.
KEŞKEK
Uşak'ın tarihi ve turistik yerleri
Ege Bölgesi'nin iç bölümünde yer alan Uşak, dünyanın paha biçilemeyen en önemli arkeolojik değerlerinden ''Karun Hazineleri'' ve ev sahipliği yaptığı ören yerleri ile kültür turizmine meraklı ziyaretçiler için eşsiz güzellikler vadediyor. İzmir-Ankara kara yolunda bulunan Uşak, komşu illeri Denizli, Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa'ya ortalama 90 dakika uzaklıkta. Kara yoluyla İzmir'den 3, Ankara'dan 4 saatte ulaşılabilen kente, hava yoluyla da THY'nin İstanbul'dan pazartesi, çarşamba ve cuma günleri düzenlediği tarifeli seferlerle gelmek mümkün.
MÖ 4 bin yılından itibaren ilk yerleşimlere sahne olan Uşak'ta, MÖ 2 binli yıllarda Hititler'in ve sonraları Frigler'in egemenliğinde olduğu bilinmekle birlikte, kent ve yakın çevresinde esas olarak MÖ 7. yüzyıldan itibaren hüküm süren Ion Uygarlığı'nın izleri hakim. Bu uygarlık içinde dünyada ilk kez parayı basan ve kullanan, döneminin en zengin krallığı olan Lidya Krallığı'nın MÖ 546 yılına kadar süren hakimiyetinin izleri, kent ve çevresindeki tarihi kalıntı ve buluntularda gözlenebilmekte. Kentteki bu döneme ait en önemli eserleri Uşak Arkeoloji Müzesi'nde görmek mümkün. MÖ 7. yüzyıldan itibaren bölgede hakimiyet süren Lidya Krallığı'nın, zenginliğiyle dillere destan olmuş, ''Karun gibi zengin'' deyimiyle efsane haline gelen Hükümdar Kroisos'un (Karun) paha biçilemez hazinesine bugün bu müze ev sahipliği yapıyor. Güre köyü yakınlarında 1965 yılında yapılan kaçak kazı çalışmalarında gün ışığına çıkan, daha sonra yurt dışına çıkarılan ''Karun Hazineleri'', yıllarca verilen hukuk mücadelesinin ardından 1996 yılında ABD'deki Metropolitan Müzesi'nden iadesi sağlanmıştı. Müzeyi ziyaret edenler, Türkiye'ye iade edilen 450 parçalık ''Karun Hazineleri''nin en seçkin parçalarından 300'ünü bu müzede görebilirler.
Ege Bölgesi; Uşak
USAK
Yüzölçümü= 5.341
Nüfusu = 207.512
Nüf. yogun.= km2' ye 38 kisi
Ilceler:banaz, esme, karahalli, sivasli, ulubey
IL HAKKINDA GENEL BILGILER
IKLIMI: Usakta akdeniz ikliminin karasal tipi egemendir.
TARIM ve EKONOMI: Halkin gecim kaynaklari cesitlidir. Basta tarim ve hayvancilik sonra hali dokumaciligi gelmektedir. Seker pancari uretimi, usek seker fabrikasi sayesinde yuksek yuzeylere ulasmistir.
ILIN ADI NERDEN GELIYOR: Usak sozcugu turkcedir. cocuk ve erkek anlamina gelmektedir. Sehri orta asyadan gelen turk boylari kurmustur.
AKARSULAR VE GOLLER: banaz cayi