Ege | Konular

Kütahya'daki müzeler

Kossuth Evi Müzesi

Kossuth Evi Müzesi(Macar Evi olarak da bilinir), Kütahya'da 1982'den beri ziyarete açık olan bir 18. yy Türk evidir. Bu evde 1850-1851 yıllarında yaşamış olan Macar Özgürlük Savaşı önderlerinden avukat Lajos Kossuth'a ait özel eşyalar ve Macar kültürü ile ilgili objeler sergilenir. Kossuth, Macaristan için hazırladığı anayasa taslağı metnini bu evde kaleme almıştır.

Müze, Börekçiler Mahallesi Macar Sokak'ta yer almaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'na sığınarak bu evde ailesi ile birlikte 1 yıl yaşayan Lajos Kossuth, Türkçe bir gramer kitabı yazmıştır. Müzede, yazdığı gramer kitabının fotokopileri, müzik aletleri, tütün kıyacağı, tabaka gibi objeler, 18. yy'dan kalma bir piyano, porselen yemek takımları ve Budapeşte’nin eski fotoğrafları ile klasik Türk evine ait etnografik eserler görülebilir.

2 katlı ve 7 odalı müze-ev, bahçe içindedir ve sokağa penceresi yoktur. Selamlık bölümünün bulunduğu birinci katta yemek odası, yatak odası ve çocuklara ait bir oda ile çalışma odası yer alır. Odaların içerisinde yerli dolaplar, yüklükler, şömine, oyma şerbetlik, raflar ve sedirler bulunmaktadır.

1849'da ülkesinin bağımsızlığını ilan eden ve Macaristan'ın "geçici" sıfatıyla da olsa ilk cumhurbaşkanı olan Lajos Kossuth, Avusturya'ya karşı verilen savaşı Rusya'nın Avusturya yanında savaşa girmesi üzerine kaybetmiş ve Kütahya'ya sürgün edilmişti. 1851 yılında bir Amerikan Savaş gemisi ile ülkeyi terkedene kadar bu evde yaşamıştır. Macar Özgürlük Savaşı'nın yıldönümünde müzede düzenlenen törenle anılmaktadır.

Porselen Müzesi

Porselen Müzesi, Kütahya Merkez ilçesinde bulunmaktadır ve Kütahya Porselen firması tarafından 2010 yılında müze olarak kullanıma açılmıştır.

Dünya porselenlerinin sergilendiği müzede, Kütahya Porselen'in 40 yıllık geçmişinden bugüne ürettiği tüm porselen ürünler ve orijinallerinin dünyanın en önemli müzeleri Metropolitan Museum of art New York, Victoria & Albert Museum London, Musee du Louvre Paris’te sergilendiği Türk el sanatlarında önemli yere sahip iznik çinilerinin porselen replikaları ve 14. yüzyıldan günümüze uzanan ve Osmanlı Saray Porselenleri’nin örnekleri sunuluyor.

Ayrıca müzede Kütahya'nın tüm dünyaya mal olmuş ressamları Hüseyin Yüce, Ahmet Yakupoğlu ve Ahmet Duygu ‘nun yağlı boya tabloları da yer alıyor.

Sadık Atakan Özel Çini Müzesi

Avukat S. Sadık Atakan Özel Çini Müzesi, Kütahya'da Sadık Atakan adlı koleksiyoncunun topladığı çini eserlerin ve pek çok antik eşyanın sergilendiği özel bir müzedir.

Müze, S. Sadık Atakan'ın babası Hacı Bahattin Atakan'dan kalma eski bir Kütahya Evi'nde yer alır. Eserler, evin 5 odası ve salonunda sergilenir. Çinilerin yanı sıra Kütahya'nın değişik yerlerinde çekilimiş tarihi orijinal fotoğraflar, Kütahya'ya gelen ilk radyo, ilk daktilo, dikiş makinası, taş plaklar, duvar saatleri, el yazması levhalar, tavan göbekleri, ve çeşitli eski mutfak gerekçeleri sergilenir.

Konular