Ege | Konular

1o günde 100 deprem herkesi korkuttu

10 gün içinde yaşanan 100 deprem korkuttu

son 10 günde ege denizi’nde 25, aydın’da 24, denizli’de 16, muğla’da 10, balıkesir’de 8, manisa’da 6 ve i̇zmir’de 3 sarsıntı kaydedilince yetkililer inceleme başlattı

UFUK SOYHAN (DENİZLİ)

Ege Bölgesi'nde son 10 günde meydana gelen küçüklü büyklü yaklaşık 100 sarsntı korku ve paniğe neden olurken, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Deprem Araştırma Merkezi bölgeyi mercek altına aldı. Kesin olmamkla beraber, hareketliliğin yaşandığı fayın 5 ve 5'in üzerinde deprem üretebileceğini belirten Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Kumsar, hareketlilikleri yeraltı su kaynaklarının debi ve sıcaklıklarında yaşanan ani değişimlerle doğru orantılı olarak gözlemleyebildiklerini vurguladı.

Denizli ve Aydın 25 Kasım'da merkez üssü Buharkent ilçesi olan 4.5 büyüklüğündeki depremle sarsıldı. Ardından 4 Aralık'ta Aydın'ın Kuyucak ilçesine bağlı Horsunlu beldesinde 4.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. Aynı gün Acıpayam'da 4.6 şiddetinde bir sarsıntı daha kaydedildi. Yaklaşık 10 gün içinde Ege Denizi'nde 25, Aydın'da 24, Denizli'de 16, Muğla'da 10, Balıkesir'de 8, Manisa'da 6 ve İzmir'de 3 deprem yaşandı.
PAÜ Deprem Araştırma Merkezi'nin 25 Kasım'daki depremden iki hafta önce bölgeyi inceleme altına aldığı öğrenildi. Merkez, özellikle Batı Menderes Grabeni'nin kuzey fayının, Sarayköy ilçesi Tosunlar beldesinden uzanan fayla kesiştiği noktadaki gözlemlerini yoğunlaştırdı. PAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Kumsar, söz konusu noktada yaşanan hareketlilikleri yeraltı su kaynaklarının debi ve sıcaklıklarında yaşanan ani değişimlerle doğru orantılı olarak gözlemleyebildiklerini kaydetti.

5'in üzerinde deprem olabilir
Ege'de yer altı hareketliliğinin normal seyrinde sürdüğünü vurgulayan Kumsar, Aydın'ın Söke ilçesi, Denizli'nin Acıypayam, Çameli, Çivril ve Honaz ilçelerindeki hareketliliklerin de Ege'deki genel hareketlenmelerin ürünü olduğunu kaydetti. Kumsar, "Ancak Buharkent depremleriyle bu depremleri aynı bölgesel aktivite olarak değerlendirmek mümkün değil" dedi. PAÜ'nün gözlemlerini yoğunlaştırdığı Büyük Menderes Grabeni Kuzey Fayı'nın büyük bir fay olduğunu kaydeden Kumsar, bu fayın 5 ve 5'in üzerinde deprem üretebileceğine işaret etti. Kumsar, "Buradaki hareketlilik sürecek" dedi.


Konular