Ege | Konular

Muğla'daki müzeler

Halıcı Ahmet Urkay Müzesi

Marmaris Halıcı Ahmet Urkay Müzesi, Muğla'nın Marmaris ilçesinde arkeoloji ve etnoğrafya eserlerinin sergilendiği bir özel müzedir. Sahibi ve kurucusu işadamı Ahmet Urkay'ın adı ile anılır. 2005 yılından bu yana faaliyettedir.

Müzede işadamı Ahmet Urkay'ın seyahat ettiği yerlerden topladığı 3500 parçalık koleksiyon sergilenir. Koleksyion; Osmanlı döneminden kalma ibikler, halı ve kilimler, beşikler, çini sobalar, takılar, antik sütun başları gibi eserlerden oluşur. Müzede "Koleksiyoner" belgeli Ahmet Urkay'a ait ve her geçen gün artan eserlerin devamı ile zenginleşmektedir.

Muğla Müzesi

Muğla Müzesi 1994 yılında açılmıştır. Yapı olarak eski bir cezaevi binası seçilmiş ve restorasyonundan sonra müze binası olarak hizmete sokulmuştur. Müzeye antik kalıntılarla, heykellerle dolu avludan etrafında toplanmış 3 ana bölümden ve 1 adet sanat galerisinden oluşmaktadır. Türkiye'deki ilk Doğa Tarihi Müzesi burada bulunmaktadır.

Doğa Tarihi
1992 yılı sonlarında Özlüce Köyü Kaklıcatepe’de yapılan kazılarda 3 fosil yatağında bulunan ve 5-9 milyon yıl önce yaşamış hayvan ve bitkilere ait fosillerin sergilendiği Turolian Parkı Doğa Tarihi Bölümü müzenin en ilginç bölümüdür. Kazılarda zürafagiller, boynuzlugiller, gergedangiller, hortumlu memeliler, domuzgiller, atgiller ve etçilere ait fosiller ile çok sayıda bitki fosilleri bulunmuştur. Bu canlılar, Doğu Asya'dan İspanya'ya kadar uzanan geniş bir alanda yaşamış ve yok olmuş canlılardır. Bu dönem canlılarına ait fosiller ilk defa İspanya'nın Tervel Havzası'nda bulunduğundan, bu döneme Turolian denilmektedir.

Arkeoloji
Arkeolojik buluntuların sergilendiği bu bölümde kalıntıların büyük bölümü Yatağan ilçesindeki Stratonikeia antik kenti kazılarında ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca Yatağan'daki Lagina ve Sedir Adası'ndaki antik Cedrae şehirlerinin buluntuları da burada sergilenmektedir.

Etnografya
Muğla'nın çeşitli yörelerinden ve çeşitli dönemlerden giyim kuşam ve günlük kullanım eşyaları bu bölümde sergilenmektedir.

Konular