Ege | Konular

Yunan baz istasyonları Ege'yi kapsadı, TSK'da telekulak endişesi

Türkiye ile Yunanistan arasında daha çok hava deniz sahasında yaşanan krize bu defa telefon dinleme krizi eklendi.

Zaman gazetesinin haberine göre; Özellikle Ege kıyısında görev yapan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının konuşmalarının Yunanistan tarafından dinlenme riski doğurması güvenliği tartışmaya açtı. Ortaya çıkan tablo üzerine TSK, ulusal güvenliğin riske girmemesi için Telekomünikasyon Kurumu (TK)'ndan bir yazı ile sorunun çözülmesini talep etti. TK, yaptığı ilk ön araştırmada TSK'nın kaygısının yerinde olduğunu tespit etti.

TK Başkanı Tayfun Acarer, "İstenirse TSK mensuplarının konuşmaları dinlenebilir." dedi. Konuyla ilgili Zaman'a açıklamada bulunan Acarer, "TSK normal Türk vatandaşı olarak şikayetini belirtmiş, ülkenin güvenliği açısından uyarıda bulunmuş. Her Türk vatandaşı bundan rahatsız olur.

Silahlı Kuvvetler mensupları da Yunan cep telefonu operatörlerinin sinyali daha güçlü olduğu için görüşmelerini istemeyerek yabancı operatör üzerinden yapıyor. Bu da TSK mensuplarının konuşmalarının dinlenmesi riskini doğuruyor. Her şeyden evvel bu Türkiye'ye yakışmıyor." açıklamasında bulundu.

AYNI SORUN GÜNEYDOĞU'DA DA VAR

Tayfun Acarer, Doğu ve Güneydoğu sınırlarında da aynı sorunun yaşandığına dikkat çekti. Acarer, "Yeterli yatırım yapılmayan Suriye, Irak ve İran sınırına yakın bölgelerde de benzer sıkıntılar yaşanıyor. Ancak, Güneydoğu'daki komşu ülkelerin aktivitesi batı kadar kuvvetli değil." dedi. Ege adalarındaki yüksek güçteki baz istasyonları, ayrıca bölgede görevli asker ve vatandaşların cep telefonlarıyla yurtdışı görüşme yapmamasına karşın, yurtdışı görüşme yapıyormuş gibi fatura ödemelerine neden oluyor. Yapılan araştırmada, Yunanistan'ın cep telefonu operatörlerinin adalardaki baz istasyonu sayısının Ege kıyısındaki Türk operatörlerinkinden fazla olduğu ve Türklerin de görüşmeleri komşunun operatörleri üzerinden yaptığı belirlendi.

Konular