Ege | Konular

İstanbul – İzmir otoyolu Ege’ye KAZANDIRACAK

İki kent arasını 3-3,5 saate indirecek otoyol projesi tamamlandığında, güzergahta bulunan İzmit, Yalova, Bursa, Balıkesir, Manisa ve çevre illerin ekonomisine büyük katkı sağlayacak
 
Türkiye’nin batısında, kuzey-güney koridorunda ulaşımın rahatlatılması için Gebze’den İzmir’e uzanan otoyol ile Körfez’e köprü yapılmasını içeren İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu projesinin, sağlayacağı tasarrufun yanı sıra Ege Bölgesi sanayine, ticaretine ve turizmine büyük katkı sağlayacağı belirtildi. Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, projenin son 20 yıldır konuşulduğunu hatırlatarak,  ’’İzmir-İstanbul otoyol bağlantısı zaten çok geç kalmış bir proje. İzmir-İstanbul-Ankara üçgeninin tamamlanmış olması gerekiyordu bugüne kadar’’ dedi.
 
İlk doping otomotive
     
İstanbul ve İzmir’in Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezleri olduğunun altını çizen Yorgancılar, şöyle konuştu: “Bursa’da bulunan otomotiv fabrikalarına iş yapan İzmir’de ve Manisa’da otomotiv yan sanayi var. Otoyolun tamamlanması, özellikle bu sektöre çok büyük katkı getirecek. Yine otoyol güzergâhında bulunan Balıkesir ve Manisa kentleri ithalat ve ihracat için İzmir Limanı’nı kullanıyor. Projenin hayata geç irilmesi ile bölge ticaretine de canlılık gelecek.  Ulaşım kolay olduğu müddetçe bölgedeki tekstil, yaş sebze -meyve, çiçek, plastik gibi sektörlerdeki satışlar artacak. Mesela, her gün İsrail’de kesilen çiçekler saat 11.00’de Amsterdam’daki pazarda satılabiliyor. Dünyada artık ulaşım ve iletişim her şeyin başında. Otoyol projesini sadece İzmir-İstanbul bacağıyla değil, yol üzerindeki Manisa, Balıkesir, Bursa, İzmit, Adapazarı ve oradan da Bolu ve Düzce’ye kadar olan sanayi, batıda ise Çorlu ve Edirne’ye kadar gidebileceğiniz bir imkan sağlayacak bir ağ olarak görmemiz lazım. Yani hem insanların hem de ürünlerin yer değişimi daha kolay bir hale gelecek, bu da ekonomik canlılığı beraberinde getirecektir.”
 
Potansiyel var
   
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, İzmir’in liman, karayolu, havayolu altyapı çalışmalarında gerekli yatırımları yapamadığı için ekonomisinin istediği gibi büyüyemediğini vurguladı. “Siz ne üretirseniz üretin, ulaşım altyapınız yetersizse, doğrudan yabancı yatırım çekmek bir yana yerli yatırımların ulaşım altyapısı bölge ve ülkelere kayması muhtemeldir’’ diye konuştu. Projenin tamamlanmasıyla İzmir’in ticari faaliyetleri yoğun olan Manisa, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, İstanbul illeriyle ulaşımının çok daha hızlı ve konforlu hale geleceğini kaydeden Demirtaş, ekonomik alanda rekabet edebilirlik açısından hedef pazarlara ulaşma süresinin önemine işaret etti.

Demirtaş, şunları söyledi: “Bu yatırım sayesinde İzmir ile iş yapan firma sayısı artacak, İzmir’e giren çıkan yük fazlaşacak, limanlarımız daha çok iş yapacaktır. İzmir’in yeni liman, demiryolu, lojistik merkez yatırımları ve çevre yolunun Bergama’ya kadar uzatılması, oradan da Balıkesir-Çanakkale-Edirne üzerinden Avrupa otoyollarına bağlanması ihtiyacı bulunmaktadır. Bu yatırımlar gerçekleştikçe İzmir coğrafi potansiyelini değerlendirebilecektir.”’
   

Projeden önemli ayrıntılar
     
İzmit Körfez Geçişi ve Bursa-Balıkesir-İzmir Otoyolu, Gebze’den başlayacak ve Körfez’i köprüyle geçerek Orhangazi’ye bağlanacak. Bursa üzerinden devam edecek otoyol, Balıkesir’den geçerek İzmir’e uzanacak. Otoyolun uzunluğu 421 kilometre olarak hesaplanıyor. İstanbul ile İzmir arası 140 kilometre kısalarak 421 kilometreye inecek. Yetkililerce 6 milyar dolara mal olacağı belirtilen projenin 22 yıl 4 ay ile en kısa yapım ve işletme süresini veren Nurol İnşaat-Özaltın İnşaat-Makyol İnşaat-Astaldi İnşaat-Yüksel İnşaat-Göçay İnşaat Ortak Girişimi Yap-İşlet-Devret (YİD) yöntemiyle gerçekleştirecek.

Konular