Ege | Konular

Ege Bölgesi; Afyonkarahisar

AFYONKARAHISAR

Il Trafik Kodu: 03
Yüzölcümü: 14.230 km²
Nüfusu: 794.127 (1997)
Ilceler: Basmakci Bayat Bolvadin Cay Cobanlar Dazkiri Dinar Emirdag Evciler Hocalar Ihsaniye Iscehisar Kizilören Sandikli Sincanli Suhut Sultandagi

Afyonkarahisar Anadolu'da kuzeyi güneye, batiyi da doguya baglayan dogal bir dügüm noktasi konumundadir. Sehrin sahip oldugu bu konum, Afyon'un kalkinmasinda önemli bir yer oynamistir!

Afyonkarahisar tarih boyunca adini, çevrede bol miktarda yetisen (halk dilinde hashas denilen) afyon bitkisinden almistir.

M.Ö. 3000 yilindan baslayarak günümüze kadar yerlesime sahne olan Afyon ili sinirlari içerisinde Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Grek, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanli uygarliklarina ait kalintilar kendilerine has özellikleri ile hala ayakta durmaktadir. Böylesine tarih ve kültür zenginlikleri ile dolu olan Afyonkarahisar, halk kültürümüz açisindan da tükenmez bir kaynaktir.

Afyon'un ekonomik ve kültürel gelismesinde tarim, sanayi, madencilik, besicilik gibi sektörlerin yani sira, dogal ve tarihi degerleri ile termal zenginlikleri içine alan turizm sektörünün de önemli rolü bulunmaktadir. Termal turizm potansiyelinin yani sira mermer üretimi açisindan da yurt içinde ve disinda söz sahibidir.


Konular