Ege | Konular

Ege Bölgesi Jeotermal Enerji

Ege Bölgesi'nin doğal sıcak su kaynakları bakımından zenginliğine dikkat çekilerek, işadamları bu konuda yatırıma davet edildi.

Jeotermal enerjinin konut ısıtmadan, seracılığa, tesktile kadar birçok alanda kullanılabileceği belirtildi.

Babadağlı Sanayiciler ve İşadamları Derneği (BASİAD) tarafından hazırlanan Denizli ve Komşu İllerin Kalkınmasında Jeotermal Enerji'nin Önemi konulu raporda, bölgenin 30 derece ile 242 derece sıcaklık aralığında zengin yeraltı su kaynaklarına sahip olduğu vurgulandı.

Rapora göre yörede sıcak yeraltı suyu, Denizli Kızıldere'de elektrik üretimi, Kütahya Simav, Balıkesir Gönen'de konutların ısıtılmasında kullanılıyor. Jeotermal enerjiden yöredeki bazı hamam ve otellerde kaplıca olarak yararlanılıyor. Jeotermal enerjinin büyük bölümü ise kullanılmadan, ziyan oluyor.

Kullanılmayan doğal yeraltı sıcak suyu derelere akıtılırken sadece enerji boşa gitmekle kalmıyor, bu sular aynı zamanda yüksek sıcaklık, içindeki kimyasal ve minareller nedeniyle akarsulara da zarar veriyor.

Rapora göre kullanılmayan sıcak suyun akıtıldığı Büyük Menderes ırmağı ve kolları, Söke, Aydın, Çine, Nazilli ve Akçay ovalarında yüksek oranda bor tespit edildi. Menemen Toprak Su Enstitüsü de, yüksek tuzluluk ve bor kirliliği nedeniyle 130 bin hektar alanın zarar gördüğünü ve tarımsal üretimin düştüğünü rapor etti.

Jeotermal enerjinin kullanımı ile hem çevresel olumsuzlukların ortadan kaldırılacağı hem de bedava enerjiden yararlanılacağı belirtilen raporda; "Özel sektörün jeotermal enerji alanında yatırıma girmesi ve bunun devletçe teşvik edilmesi yörenin kalkınmasında alternatif sektörler oluşturabilir.
Jeotermal enerjiden tarım, sağlık turizmi ve diğer sektörlerde yararlanılması konusunda girişimciye yardımcı olunmalıdır" denildi.

Yahya ÖZPINAR tarafından hazırlanan BASİAD raporuna göre en ekonomik ve çevreci enerji olan jeotermal enerji için, Denizli'de 16, Kütahya'da 12, İzmir'de 11, Aydın'da 7, Manisa'da 6, Afyon'da 5, Uşak ve Muğla'da da 2'şer kaynak bulunuyor.

Toplam 61 kaynaktan sadece Denizli Kızıldere kaynağı elektrik üretimi için kullanılıyor.

Türkiye'nin bu alandaki ilk santralı olan santraldan 20,5 MW'lik elektrik üretiliyor. Salihli, Simav, Aydın ve Afyon'da jeotermal enerji ile ısınacak inşaat halinde, bitmiş veya fizibilitesi tamanlanmış toplam 69 bin 500 toplu konut projesi bulunuyor.

Jeotermal enerji ile merkezi olarak ısıtılabilecek yerler ise şöyle sıralandı; İzmir de Balçova, Seferihisar, Dikili ilçeleri, Manisa'da Salihli, Turgutlu ilçeleri, Afyon il merkezi, Sandıklı ve Bolvadin ilçeleri, Denizli il merkezi, Sarayköy, Buldan, Yenicekent, Gölemezli, Karakayıt ve Kızıldere ilçeleri.
Raporda, yörede yeraltı sıcak suyundan yararlanarak yapılabilecek yatırımlar ise suyun sıcaklık derecesine göre değişmek üzere şöyle belirlendi: "Kağıt hamuru üretimi, amonyak absorsiyumu ile soğutma, hidrojen sülfit üretimi, kereste ve diyatomit kurutulması, balık ve balık yiyecekleri, çiftlik ürünlerinin kurutulması, konservecilik, şeker ve tuz üretimi, şarap ve bira üretimi, tekstilde ipliklerin bayanması, beyazlatılması, dericilik, saf su üretimi, çimento kurutulması, organik madde, deniz ürünleri, ot, meyve, sebze kurutulması, balık kurutulması ve yıkanması, seraların ve toprağın ısıtılması, kümes, ağıl, ahır, konut vs. ısıtılması, mantar üretimi, kaplıca tedavi amaçlı hidroterapi merkezleri."

Konular