Ege | Konular

Denizli'nin tarihi ve turistik yerleri

Denizli, tarihi ve turistik yerleriyle tatil tercihinde bulunacaklar için zengin seçeneklere sahip.

Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinin kesişiminde yer alan Denizli, tarihi açıdan eski bir yerleşim merkezi. Horozlarıyla ünlü Denizli, zengin bir tarih ve kültüre sahip. Hierapolis ve Laodikeia, Tripolis gibi antik kentleri, kaplıcaları ve dünyada eşi olmayan travertenlere sahip Pamukkale ile Denizli görülmesi gereken bir turizm merkezi.

Ankara, İzmir ve Antalya gibi şehirlerin kavşak noktası olan Denizli'de tatil yapmak isteyenler için farklı alternatifler bulunuyor. Hava ve kara yolu ile ulaşımın mümkün olduğu kent, daha girişten itibaren ziyaretçileri güzellikleriyle karşılıyor.

Kara yoluyla Afyonkarahisar yönünden giriş yaparken ya da hava yoluyla gelirken ziyaretçileri ilk olarak Çardak ilçesinde yer alan Selçuklu eseri Çardak Kervansarayı karşılıyor.

Çardak ilçe merkezinin hemen dışındaki kervansaray, yazıtından anlaşıldığına göre I. Alaaddin Keykubad zamanında, 1230 yılında yaptırıldı.

Çardak'tan Denizli'ye gelirken 30. kilometrede Kaklık Mağarası'nın levhasıyla karşılaşılıyor. Doğal sit alanı olarak belirlenen Kaklık Mağarası, ''Yeraltındaki Pamukkale'' diye adlandırılıyor. Mağara, basamaklar halinde havuzları bulunan ve tavanın çökmesi sonucu meydana gelen bloklar üzerinde gelişen beyaz renkli travertenleri ile Pamukkale'nin küçük bir benzeri. Bol miktarda termal suyun bulunduğu mağaranın, berrak, renksiz ve kükürt kokulu suyunun bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği belirtiliyor.

AKHAN KERVANSARAYI
Denizli şehir merkezine gelirken Denizli–Afyon kara yolunun 7. kilometresinde bulunan han, aynı adı taşıyan köyün hemen girişinde yer alır. Anadolu Selçukluları'nın batıdaki son kervansaraylarından olan ve iki kitabesi bulunan Akhan, sultan hanları şemasına uymakla beraber, oldukça küçük bir han.

Denizli'nin 6 kilometre kuzeyinde yer alan Antik Laodikeia Kenti de Pamukkale'ye giderken mutlaka gezilmesi gereken tarihi yerlerden. Afyonkarahisar-Denizli kara yolundaki Pamukkale sapağına döndükten sonra 1 kilometre ileride bulunan Laodikya, Efes'ten sonra 2. büyük antik kent olma özelliği taşıyor.

Kazı çalışmaları devam eden antik kent, İncil'de 7 kiliseden birine ev sahipliği yapması dolayısıyla her sene birçok yabancı turisti ağırlıyor.

PAMUKKALE
Denizli denince ilk akla gelen Pamukkale travertenleri. Tarihi ve doğal güzellikleriyle ünlü Denizli'nin en önemli turizm bölgesi olan Pamukkale, çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşan travertenlerden oluşuyor.

Hierapolis Arkeoloji Müzesi'ne de ev sahipliği yapan Pamukkale ören yerini, tüm güzellikleriyle keşfedebilmek için ziyaretçilerin en az yarım günlerini ayırması gerekiyor. Geniş bir alana yayılan ören yerinde ulaşım zaman zaman nostaljik motorlu araçlarla sağlansa da müze, antik tiyatro ve tarihi yapılarının hepsini görmek için bol zaman gerekiyor. İnsanları güzelleştirdiğine inanılan antik havuzdan hakkıyla yararlanmak için ise 10 günlük bir küre ihtiyaç var.

Ünlü Karahayıt Kaplıcaları da Pamukkale travertenlerinden 5 kilometre ileride bulunan aynı isimli beldede yer alıyor. Karahayıt'taki termal su kaynağı, Pamukkale'deki su kaynağına benzer bir yapıya sahip olmasına rağmen, burada beyaz travertenler oluşturmak yerine aktığı yeri kırmızımsı bir renge bürüyerek süslemiş.

Pamukkale termal kaplıcalarının bir kolu sayılan bu kaplıcaların, kalp, damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma-siyatik, deri sinir, lumbago gibi hastalıklarla uyuz, sivilce, kaşıntı gibi deri hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.

Belde, aralarında 5 yıldızlı otellerin de yer aldığı büyüklü küçüklü çok sayıda konaklama tesisi ile bölgenin önemli konaklama merkezlerinden.
Karahayıt'ta dinlendikten sonra Denizli'nin batısından geziye devam etmek isteyenler İzmir yolundaki Sarayköy ilçesindeki termal merkezleri ziyaret edebilir.

Tripolis Antik Kenti ise Denizli merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Buldan ilçesi, Yenicekent beldesi ile Menderes Nehri arasındaki yamaç üzerinde kurulu. Tripolis, batıya ve kuzeye açılan vadilerle Ege'ye, güneydoğusundaki Çürüksu Ovası ve vadileri ile İç Anadolu ve Akdeniz'e ulaşımı bulunan antik kentlerden birisi. Kentin güneyinde Çürüksu Vadisi'nde kurulmuş çağdaşı Laodikeia'ya 30 kilometre, Hierapolis'e ise 20 kilometre uzaklıkta.

Honaz Dağı, Denizli'nin Honaz ilçesi sınırları içinde yer alıyor ve Ege Bölgesi'nin en yüksek dağı olarak kabul ediliyor. Milli parkın ana özelliğini, Ege Bölgesi'nin en yüksek dağı olan ve 2528 metre yüksekliğe sahip Honaz Dağı ve bünyesindeki kaynaklar oluşturur.

Denizli'ye 70 kilometre, Güney ilçesine ise 20 kilometre uzaklıktaki Güney Şelalesi, birinci derecede SİT alanı ve genel sıralamada Türkiye'nin 23'üncü doğa harikası. Büyük Menderes'e yaklaşık 20 metre yüksekten dökülen şelalenin kireçli suyu sayesinde şelale yatağında kalker basamaklar oluşmuş.

Binlerce yıllık dokuma kültürüyle ünlü Buldan'daki 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı şehir dokusunu günümüze yansıtan 150'ye yakın ev de restore edilerek turizme kazandırılıyor. Görenleri hayran bırakan bu evler, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Safranbolu evleri gibi tarih kokuyor. Buldan, Denizli'ye 46 kilometre uzaklıkta.


Konular