Ege | Konular

Afyon'da gezilecek yerler

Türkiye'deki termal tesis yatak kapasitesinin üçte birine sahip Afyonkarahisar, sağlık ve eğlenceyi bir arada yaşamak isteyenlerin ilgi odağı oluyor. Afyonkarahisar'daki termal tesislerdeki doluluk oranı, her mevsim yüzde 60'ların üzerinde seyrediyor. İldeki termal tesisler, romatizma, eklem bozuklukları, çocuk felci, solunum yolları ve kalp hastalıklarının da arasında bulunduğu birçok rahatsızlığın tedavisine yardımcı oluyor. İkbal ve Oruçoğlu termal tesisleri, sporcu kampı ve rehabilitasyon hizmeti veriyor.

Afyonkarahisar-Eskişehir kara yolunun 20. kilometresindeki Gazlıgöl Termal Tesisleri'nde de otel, motel ve pansiyonlarda konaklama olanakları sunuluyor. Ömer Termal Tesisleri ve Gecek Termal Tesislerinde Türk hamamı ve olimpik yüzme havuzları bulunuyor. Devremülk hizmeti de verilen tesislere daha çok yabancı turistler ilgi gösteriyor. Sandıklı ilçesinde belediyenin işlettiği Hüdai Termal Tesislerinde, dünyaca ünlü çamur banyosu ve Türk hamamının yanı sıra yüzme havuzu ve spor tesislerinden yararlanılabilir. Heybeli Termal Tesisleri ise cilt hastalığı olanlar tarafından tercih edilen yerlerden.

Afyonkarahisar, coğrafi konumu nedeniyle yüzyıllarca birçok medeniyete evsahipliği yapmış. Ege, İç Anadolu, Marmara ve Akdeniz bölgelerinin geçiş noktasında bulunan Afyonkarahisar, oldukça zengin mutfak kültürüne sahip. Afyonkarahisarlılar, misafirlerine zülbiye, Afyon kebabı, nohutlu patlıcan musakka ikram ediyor. Tatlı olarak ise kaymaklı ekmek kadayıfı sofralarda eksik olmuyor. Afyonkarahisar yemeklerinde daha çok don yağı ve haşhaş yağı tercih ediliyor. Afyonkarahisar'da yetişen mor patlıcandan ise 21 değişik yemek yapılabiliyor.

YILKI ATLARINI İZLEMEK İÇİN
Sandıklı ilçesindeki Akdağ ve Sultandağları'nda yaban geyikleriyle yılkı atlarını görmek şansı var. Özellikle Akdağ'daki Koca Yaylası'nda bulunan ve kendilerine insanları yaklaştırmayan yılkı atlarını görmek isteyenlere yanlarında mutlaka bir dürbün bulundurmaları tavsiye edilir.

Ankara'dan Afyonkarahisar tarafına gelenler, Emirdağ ilçesi ve çevresinde yoğurt yemeden geçmemeli. Bayat ilçesinden yöreye özgü kök boyalı kilimlerden alabilecek tatilciler, İscehisar ilçesinde de mermer hediyeliklerden satın alabilirler. Konya'dan Afyonkarahisar'a gelenler ise Sultandağı ilçesindeki Napolyon kiraz bahçelerinin içinden geçer. Tatilcilere, buradaki kirazlardan tatmaları tavsiye edilir. Afyonkarahisar'dan Antalya yoluna gidecekler ise Kocatepe Şehitliğine uğrayabilirler.


Konular