Ege | Konular

Muğla'da gezilecek yerler

Doğal güzellikleri ve binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip Muğla, deniz ve güneşinin yanı sıra su sporlarıyla da yerli ve yabancı turistlere güzel bir tatil imkanı sunuyor.

Milas - Bodrum veya Dalaman Havalimanı'ndan indikten sonra kara yoluyla ulaşılabilecek yayla konumundaki Kavaklıdere ilçesi, yemyeşil bitki örtüsü, doğal su kaynakları ve manzarasıyla yayla turizmi için ideal bir yer. Aydın-Muğla kara yolundan Yatağan yakınlarındaki Kavaklıdere'ye sapıldığında, Derebağ köyündeki Karia ve Roma dönemlerine ait amfitiyatro ve heykellerin bulunduğu Hyllarima Antik Kenti'ni ve Sarıyayla köyündeki tiyatro, sunaklar ve mezarların bulunduğu antik yerler gezilebilir.

Ege adalarından gelerek Ionya'nın güney kıyılarına yerleşen Dorlar tarafından kurulan Datça, çok eski bir tarihe sahip. Şehirde Apollon ve Venüs adına yapılmış çeşitli mabetler, büyük tiyatro, oyun ve toplantı yerleri bulunmakta. Nem oranı az havası ve şifalı sularıyla Datça, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Muğla-Aydın kara yolunun 26. kilometresinde yer alan Yatağan, Stratonikeia, Laotna ve Panarama antik kalıntıları ile tanınıyor. Kentte, Athena heykeli ve bir yönetim binası bulunmakta.

ULA
Gökova Körfezi'ni oluşturan iki yarımadanın birleşme noktasına kurulan Ula ilçesinin Muğla'ya uzaklığı 14 kilometre. Ege Denizi ile birleştiği noktada yer alan Gökova Körfezi ve bu körfezdeki Sedir (Kleopatra) Adası, Ula'nın önemli turizm merkezlerinden. Sedir Adası'nda Apollon Tapınağı, opera ve tiyatroyu gezdikten sonra Kleopatra'nın denize girdiği incecik kumlu plajında yüzebilirsiniz. Gelibolu, Çınar Köyü, Turnalı ve Akbük, Akyaka ise bölgedeki diğer önemli koylar.

Ortaca'da Köyceğiz Gölü'nü Akdeniz'e bağlayan Dalyan kanalından İztuzu kumsalına doğru yol alırken, 5 bin yıldır canlılığını koruyan kaya mezarlarıyla karşılaşılır. Tepeleri çam ormanlarıyla kaplı, nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yaşam alanı olan İztuzu kumsalları, önemli çekim merkezlerinden. İlçenin diğer sahili ise, antik kent kalıntılarının bulunduğu, ince kumu, temiz denizi ve doğal güzelliğiyle Sarıgerme'dir.

DALAMAN
Dalaman ilçesi ise zengin ormanları, kuş cenneti, av ve yayla turizminin gelişmişliği ve dağ köylerinin güzelliğiyle dikkati çeker. Çöğmen ve Kayacık köylerindeki Hippokone ve Oktapolis, Kapıdağ yarımadasındaki Cyra, Lissia, Lydai kalıntıları Dalaman'daki görülecek yerlerden bazıları. Dalaman'a geleceklere Yassıcalar, Zeytinli, Zeysare, Domuz ve Göcek adalarını gezmeleri, Dalaman Çayı üzerinde dinlenmeleri, dağ köylerini ziyaret etmeleri önerilir.

Sersala, Boynuzbükü, Bünyüş, Kurşunlu, Göbün, Sıralıbük ve Taşkaya koyları ise ''Mavi Yolculuk'' sırasında uğranabilecek yerlerden.

DALYAN KANALI VE BODRUM
Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı bir belde olan Dalyan, milyonlarca yıldan beri sürmekte olan tektonik hareketler sonucunda oluşan Dalyan deltası ile dünyanın ender ekosistemlerinden birisi. Doğusunda ve batısında ormanlarla kaplı dağlar ile sınırlanan Dalyan Deltası, Köyceğiz Gölü'nü denize bağlayan 12 kilometre uzunluğundaki kanalda sazlıklarla inanılmaz güzellikte bir labirent görünümünde.

Dalyan Kanalı'nın denize ulaştığı yerde İztuzu Plajı bulunuyor. İztuzu Plajı yaklaşık 5 kilometre uzunluğunda ve gel-git akıntılarından dolayı plajda kum sürekli yer değiştiriyor. Plaj, dünyaca ünlü caretta-carettaların üreme alanı olma özelliğine sahip. Dalyan'a gelen turistler, Kaunos Antik Kenti'nin uzantısı olan ve halk arasında ''Kral Mezarları'' olarak bilinen 167 kaya mezarını da ziyaret ediyorlar.

Bodrum ise plajları ve gece hayatıyla bilinen bir yer. Gümbet, Turgutreis, Yalıkavak, Gümüşlük, Yalıçiftlik, Türkbükü, Gündoğan gibi bugün belde olmuş eski köylerdeki plajlar, yeşille mavinin en güzel birleştiği yerler olarak biliniyor. İlçede yat turizmi için de birçok güzel koy mevcut.

KELEBEKLER VADİSİ VE ÖLÜ DENİZ
Kelebekler Vadisi, Fethiye'nin Ölüdeniz beldesi sınırları içinde doğal bir hazine. Sahip olduğu endemik türler sayesinde dünya mirası olarak korunması önerilen 100 dağdan biri olan Babadağ'ın eteklerinde bulunan Kelebekler Vadisi, 8 Şubat 1995'de birinci derecede doğal sit ilan edildi ve her türlü yapılaşmaya kapatıldı. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili vadi, ismini barındırdığı 80'den fazla kelebek türünden ve özellikle kaplan kelebeğinden alıyor. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten dökülen şelale, Vadi'nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz'e ulaşıyor.

Kelebekler Vadisi'ne ulaşım Ölüdeniz'den kalkan teknelerle sağlanıyor. Uzunyurt köyünden bir patika ile ulaşılan vadide ipli tırmanış rotaları ve değişken yüzeyi nedeniyle tatilcilere rehber eşliğinde yöreye gitmeleri öneriliyor. Fethiye'deki Ölüdeniz kumsalı ise 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçildi. Likyalılar'da ''ışık ve güneş diyarı'', Ortaçağ'da ise ''Uzak diyar'' diye adlandırılan Ölüdeniz, Teke Yarımadası'da bulunur. Adı gibi durgun bir göl niteliğindeki Ölüdeniz, Ege'de mutlaka görülmesi gereken yerlerden.


Konular