Ege | Konular

Denizli'nin Gölleri

KARTAL GÖLÜ

1903 m. yükseklikte bir çöküntü GÖLÜ olan kartal Golü’nün çevresi karacam ormanları ile kaplıdır. Tabiatı koruma alanı ve yaban keçisi av koruma alanı olarak koruma altına alınmıştır

Ağustos ayında yöre halkı ve Muğla ili ilçelerinden gelenler tarafından gol kenarında senlikler düzenlenmektedir. Türkiye’nin en yaslı Karacam Ormanı buradadır. Ağaçların yasları 850 ve 1300 yıl arasında değişmektedir.

IŞIKLI GÖLÜ

Çivril ilçesinin 10 km. doğusunda Çivril-Dinar yolu üzerindedir. Büyük Menderes Akarsuyu’nun ikinci Büyük kaynağı olan Akgöz Deresi’nin çıktığı yörede dereden yakalanan balık ve ıstakoz, hemen kaynak basındaki lokantada pişirilmektedir. Gol kenarında Kabe ve lokanta turu tesisler bulunmaktadır. Ana kaynaklardan biri üzerinde Işıklı Belediyesi’ne ait bir tesis vardır. Dinar yolu üzerinde Bey dilli Köyü’nde gol kıyısında kir kahvesi, Gümüşsu’da ise alabalık gol ürünleri bulunan tesisler vardır.

ESEN GÖLETİ

Beyağaç ilce merkezine 8 km. uzaklıkta bulunan baraj gol eti ve çevresi 1995 yılında orman içi dinlenme yeri statüsüne alınmıştır. Toplam alanı 231.50 ha.dır. 850 m. yükseklikte yer alan gol etin su yüzeyi 75 ha olup sportif olta balıkçılığı yapılmaktadır.

Gölette aynalı sazan üretilmiştir. Su sporları potansiyeli yüksektir. çevresi kızılcam ormanları ile kafidir. Alanda herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Giriş ücretsiz, ziyaretçi kapasitesi günlük 500 kişidir.

ACI GÖL (Çardak Gölü): Tektonik oluşumlu bir göldür. Yüzölçümü 41.34 km2 dir. Çardak ilçesi ile Afyon-Dazkırı ilçesi arasındadır. Gölü Söğüt dağlarından inen sular besler. Acı tuz gölü de denilen gölün rakımı 836 metredir. Gölde tuz ile birleşik olarak potasyum, sodyum ve sülfat vardır.

BEYLERLİ (Çaltı) GÖLÜ: Derinliği azdır. En derin yeri 4 metredir. Acı Gölün 20 km. güneybatısındadır. Denizden yüksekliği 850 metredir. Gölü Değirmendere ve Başpınar suları besler. Gölde balık yetişmemektedir.

KARAGÖL: Yüzölçümü 0.20 km2, denizden yüksekliği 1250 metredir. Akarsularla beslenen bir krater gölüdür. Çambaşı köyü-Bozkurt ilçesinin üstünde, çamlar arasında yer alan göl suları tatlıdır.

SÜLEYMANLI GÖLÜ: Yüzölçümü 1.05 km2, denizden yüksekliği 1150 metredir. Buldan ilçesi sınırları içerisinde, Sazak düzlüğündedir. Suları tatlı, çevresi turistik bir kamp yeridir. Kara avcılığı yapılır.

Yukarı Dağdere (Saklıgöl) Gölü : Honaz ilçesi,Yukarı Dağdere köyü sınırlarında çam ağaçları arasında suyu tatlı olup,tatlı su balığı bulunmaktadır.


Konular