Ege | Konular

Denizli'nin Mağaraları

İlimiz sınırları içinde Mağara Turizmine elverişli mağaralar şunlardır;

Kaklık Mağarası:

Denizli-Afyon-Ankara ve Denizli Karayolu üzerinde, Denizli İl Merkezine 30 Km. mesafede, Pamukkale’ye 45 km. mesafede Uluslararası Çardak Havaalanı yol güzergahında bulunan anatur güzergahına 2 km. mesafede, Honaz İlçesi Kaklık Kasabasındadır.

Mağara, damlataşı, sarkıtlar ve dikitlerde süslü olup, Pamukkale’de bulunan travertenlere benzer traverten basamakları ile eşine rastlanmaz güzelliktedir. Mağara içerisinde bol miktarda termal su bulunmaktadır.Berrak, renksiz ve kükürt kokulu olan bu su varlığı bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

Alacain Mağarası: Acıpayam ilçesi Alacain Örenyeri, İzmir II Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından I. derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kabul edilmiştir

Aslanini Mağarası: Acıpayam ilçesi Dodurgalar kasabasının Karadağ mevkiindedir.

Dodurgalar Keloğlan Mağarası:

Gelişmiş batı ülkeleri ve ABD.’de XVIII. Yüzyılın ortalarından beri değerlendirilen mağaralar, yurdumuzda da 1970′den sonra başta turizm olmak üzere çeşitli ekonomik amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. Dodurgalar Keloğlan İni Mağarası, Denizli’ye 60 Km. mesafedeki Acıpayam İlçesinin 18 Km. doğusundaki Dodurgalar Kasabasının 3 Km. batısındaki Mallı dağın doğu yamacında yer alır.Denizli-Antalya Karayolunun bu mağaranın hemen yakınından geçmesi ziyaretçi potansiyelini artırmaktadır. Toplam uzunluğu 145 m olup yatay olarak gelişmiş geçit konumlu fosil bir mağaradır. Mağaranın içinde bol miktardaki sarkıt, dikit,sütun, makarna sarkıtı ve örtü damlataş ormanına döndürmüştür.

Teresuyu Mağarası: Çivril İlçesi Akdağ’ın 1600-1700 metre seviyelerindedir. Takriben uzunluğu 15X10 metre boyunda, damla damla su akmaktadır. Sarkıt ve dikitler mevcuttur.

Akkale Mağarası: Çivril ilçesi Homa kasabası Akkale mevkii’ndedir. Mağara 40 metre uzunluğundadır. Su damlacıkları oluşmaktadır.

Merdivenli Kuyu Mağarası: Çal ilçesi Belevi köyü Büyük Malda mevkii’ndedir.

İncirpınar Mağarası: Babadağ ilçesi İncirpınar köyü Köprü mevkii’ndedir.

Köy Çukuru Mağarası: Tavas ilçesi Kozlar köyü civarındadır.

Öğle Kayası Mağarası: Tavas ilçesi Pınarlar kasabası civarındadır. Mağaranın iç genişliği 15 metre kadardır. Derinliği bilinmemektedir.

Karabey İni Mağarası: Güney ilçesi sınırları içinde Büyük Menderes nehri kenarındadır.

Çakıroluk Mağarası: Tavas ilçesi Kızılcabölük Kasabası civarındadır.

Eski Kale Mağaraları: Kale ilçesi Eski Kale mevkiindedir. Eskiden yerleşim birimi olarak kullanılmış çok sayıda mağara bulunmaktadır. Bu mağaraların antik dönemlerde yapıldığı ve yerleşim birimi olarak kullanıldığı tahmin edilmektedir. Bu mağaraların içinde yerleşim yeri olan Eski Kale’nin tüm altını dolaşan mağaraların bulunduğu söylenmektedir.

Kapuz Mağarası: Çameli ilçesi, Gürsu köyü, Karagöz yaylası-Karkın dağındadır. İkiye ayrılmış dik uçurum arasından geçilen mağara görülmeye değer yerlerdendir.


Konular