Ege | Konular

Denizli'nin Camiileri

ÇİVRİL DEDE KÖY CAMİİ

Çivril Emirhisar yolu kenarında ve kasabaya yaklaşık 300 m. uzaklıkta bulunan camiinin tarihini verecek herhangi bir kitabeye rastlanılmamış olmakla beraber, plan ve malzeme özelliklerinden 13.yüzyıl Beylikler Devri’ne ait olduğu anlaşılmaktadır.

Camii tek mekanlı kubbeli bir plan göstermektedir. Yapı malzemesi olarak Roma Dönemi’ne ait devşirme malzemenin de bolca kullanıldığı camiinin içinde süsleme olarak buğun görülebilen sadece kubbe kemerlerindeki palet dizileridir.

Camiinin kuzey-doğu kösesinde bulunan minarenin külah kısmi buğun mevcut değildir. Gövdesinde de oldukça büyük çatlaklar oluşmuştur. Türbe ise camiinin yaklaşık 5m. uzağında tek mekanlı bir yapıdır. İçinde kime ait olduğu bilinmeyen 4 adet mezar bulunmaktadır. Bu Yapı topluluğu gerek 13.yüzyıl Beylikler Devri mimarisini, gerekse bünyesindeki devşirme malzemeler ile iki farklı kültürü yansıtması bakımından önemlidir.

ACIPAYAM YADIR CAMİİ

Cami, giriş kapısı üzerinde bulunan kitabesine göre. Hacı Ömer Efendi adında bir zat tarafından 1801 yılında yaptırılmıştır. Derinlemesine dikdörtgen olan camii, altısı müstakil on adet ahşap sütun ile mihrap aksında uç sahana ayrılmıştır. Camii mimari ve süsleme özellikleri ile 13.yüzyıl Selçuklu, ağaç direkli camiilerini hatırlatmaktadır. Süslemesi bakımından oldukça zengin ve değişik bir durum gösteren camiinin duvarları içeride, uç sıra panolar halinde resimlerle süslenmiştir. Yer yer perspektifin denendiği bu resimlerde minyatür üslubu ağırlığını hissettirmektedir. Resimlerin panolar halinde duvar yüzeylerine çizilişlerinde gösterişten kaçınıldığı ve daha ferahlatıcı bir atmosfer yaratılmaya çalışıldığı gözlenmektedir. Bu resimlerde özellikle camii, natürmort, bitki ve ağaç motiflerine yer verilmiştir. Ayrıca camiinin tavanı da çıtalarla küçük karelere ayrılmış ve bu kareler, belirli aralıklarla serpiştirilmiş bitki motifleriyle süslenmiştir

ÇİVRİL SAFRAN CAMİİ

Çivril ilcesine 5 km. uzaklıkta bulunan cami, giriş kapısı üzerindeki kitabesine göre “Ömer Ağa” adında bir kişi tarafından 1882 yılında yaptırılmıştır. İki mekanlı camiinin ibadet mekanı derinlemesine uç sahana ayrılmıştır.

dikdörtgen planlı son cemaat yeri ile birlikte dış cepheleri bakımından oldukça sade bir mimari üslup göstermektedir. Dıştaki bu sade görünümüne karşılık ibadet mekanı ve son cemaat yeri duvarlarında oldukça zengin bir süsleme dikkati çekmektedir.

Duvarların yüzeyleri sathi sivri kemerlerle belirtilerek, bu kemerlerin içlerine değişik kompozisyonlar yerleştirilmiştir. Stilize bitkisel motifler, cami motifi ve meyve motifleri görülebilen resim örneklerindendir. 18. ve 19.yüzyıl Osmanlı mimarisinde ve özellikle Anadolu’da moda haline gelen duvarları resimli camilerden ilimizde ayakta kalabilen bir kaç örnekten birisidir.

KABI PAZARI CAMİİ

Çal ilcesine bağlı Süller kasabası yolu üzerinde şapçılar (Kocaköy) Koyu’nun alt kısmında yol üzerinde eski adıyla Kayı Pazarı olarak bilinen yerde bir minare vardır. camii tamamen yok olmuştur. Selçuklu mimari tarzında yapılan minarenin tepesi yoktur. kalan kısmi sağlamdır. Bu alanda bölgenin Türk hakimiyetine geçmesinden sonra kayı boyundan gelen Türkler pazar kurmaya başlamışlardır.

CEVHER PASA CAMİİ Kale ilçesi yerleşim yerindedir.

BELENARDIC CAMİİ: Akkor ilçesinde olan bu camii Osmanlılar dönemine aittir.

MURAT CAMİİ: Osmanlılar Devri’nde 2.Murat tarafından yaptırılmıştır. harap halindeki camii Honaz ilçesindedir.

DEDEKOY CAMİİ: Selçuklular zamanda yapılmış, yıkık bir tarihi eserdir. Baklan ilçesindedir.

BOĞAZİÇİ CAMİİ: Selçuklular döneminde yapılan bu camii Baklan ilçesi Boğaziçi Kasabası’ndadır.

SEKÇUKLU CAMİİ: Selçuklular dönemine ait olan bu camii Kale ilçesi Hırka Köyü’ndedir.

SERHAN HAS-SAFRAN CAMİİ: Çivril ilçesindedir.Selçuklu’lar zamanında yapılmıştır. Bu sanat eseri hala kullanılmaktadır.


Konular