Ege | Konular

Denizli'deki Türbeler

BEYCESULTAN TÜRBESİ

Çivril ilce merkezine 6 km. uzaklıkta, ilçenin güney batısında Melhuz Kocayama Köyleri arasında, yüksekliği 20 m. olan höyük üzerindedir.

Türbe binası tamamen Selçuklu mimarisi tarzında oldukça bakımsız, harap olmak üzeredir. sekizgen bir plan üzerine yapılmış, doğu yönünde yüksek olmayan bir kapısı güney yönünde bir adet penceresi vardır.I.Hacim Sultan Hacı Bektaşi veli menkibinde, onun halifelerinden birisi olarak geçer.

Hacim Sultan vilayet namesinde “Pakce Sultan” olarak bahsedilir. Yörenin bilgin ve olgun kişisi olup, yöresinde ziraatla uğraşmıştır. Kaynaklarda Selçuklu Beyi olduğunda kayıtlıdır.

HÜSAMETTİN BEY TÜRBESİ

Baklan ilçesinin Tekke Mahallesi’nde bulunan Türbe, Selçuklu mimari tarzında, mermer kaplamalı, duvarları kesme tastan yapılmış, kubbeli üzeri kemerli, 4 pencereli sanat değeri yüksek bir türbedir.

İçinde 4 adete mezar vardır. Bu mezarların birinin Hüsamettin Bey’e, birinin Hüsamettin Bey’indin esine, diğer iki mezarın da akrabalarına ait olduğu sanılmaktadır. Mermer giriş kapısının üzerinde bir kitabe bulunmaktadır. Ayrıca kapı pervazlarının üzerinde de Arapça, Farsça ve Osmanlıca karışık yazılar bulunmaktadır. Bu yazıların tercümesi tam olarak yapılmamıştır.

MAHMUT GAZİ TÜRBESİ

Mahmut Gazi çardak-Baklan ve Çal bölgesinin fethini gerçekleştirmiş Anadolu Selçuklu Beylerinden biridir. fetihlerden sonra Çal ilçesinin kendi adıyla anılan Mahmut Gazi Koyu’nu kurmuş ve burada vefat etmiş biridir. mezarı koyun içinde mezarlıktadır. mezarın üzerine büyük kubbeli bir Türbe yapılmıştır. Selçuklu mimarisi tarzında yapılan türbenin sanat değeri yüksektir. Küçük bir tepecik üzerine inşa edilmiş olan Türbe kare bir yapıdır. üzerinde büyük bir kubbesi ve tek penceresi vardır. giriş kafisi bir avlu içindedir. İçinde bir kitabe vardır, bol miktarda tulula kullanılmıştır.

ER DİNLENDİ TÜRBESİ

Çal ilçesi, Mahmut Gazi Koyu’nun batısında dağın eteğinde koyun hemen bitimindedir. Bu mezarın bölgenin fethi sırasında şehit düsen bir Selçuklu askerinin mezarı olma ihtimali yüksektir. Köylüler ise bunun başka taraftan gelerek burada vefat eden bir ere ait olduğu o nedenle de Erginlendi denildiğini söylemektedirler. Ancak belirtilen gibi fetihler sırasında bu yerde savaşlar olmuş burada şehit düsen birine ait olma ihtimali daha yüksektir. mezarın üzerinde ahşap bir Türbe vardır.

AHMET DEDE TÜRBESİ

Çal ilçesinin, Akken Kasabası’nda kare bir yapı üzerinde büyük bir kubbeye sahiptir. Anlatılanlara göre Ahmet Dede;nine vefatından naaşı paylaşılamamış ve bunu üzerine uç tane tabut hazırlanmıştır. Tabutun biri Akkent’e getirilerek buraya defnedilmiştir. Adak, yağmur duası, kısmet açma, rüya ve niyaz amaçlarıyla bir çok ziyaretçisi vardır.

YEDİLER TÜRBESİ

Denizli’nin merkezinde büyük Mezarlık yolunda il badi Mahallesi’ne giden yol üzerindedir. Bir çatı altındaki İnanç Beylerine ait yedi mezardan ibarettir. türbenin duvarlarındaki mermer levhada “Denizli Hakimleri Ali Bey ve Ahvadından 7 zat bu türbede yatmaktadır” ibaresi yazılıdır. Bu açıklamaya göre mezarların Ali Bey, Tufan Pasa, Sucaattin Bey, Issak Bey ve arkadaşlarının olduğu tahmin edilmektedir.

ABDI BEY SULTAN TÜRBESİ

Acıpayam-Yatağan Kasabası’nda bir Selçuklu Prensinin türbesidir.

HABIB-ACEM TÜRBESİ

Çivril ilçesindedir.

SEVER GAZI TÜRBESİ

Merkez ilçeye gali Yeşilköy yakınındadır. türbenin 1210 yılında Denizli’nin fethi sırasında, Mehmet Gazi ile şehit olan Severgazi’ye ait olduğu bilinmektedir.

MEHMET GAZI TÜRBESİ

1210 yılında Denizli’nin fethi sırasında şehit olan uç Beyi Mehmet Gaziye aittir.Merkezdeki büyük Mezarlık’tadır.

ÜÇLER TÜRBESİ

Merkezde Leylekler Kavşağı diye anılan semttedir. türbenin İnançoğullarının ileri gelenlerine ait olduğu bilinmektedir. Takmaman harap haldedir.

FATMA HANIM (YILDIZ) TÜRBESİ

Haclı Savaşları’nda Denizli ve çevresini koruyan, Yıldız Bey’in kızı Fatma Yıldız’a aittir. Türk Jandark’ı diye anılan Fatma Yıldız Hanim Türbesi büyük Mezarlık’tadır. Türbe mermerden yapılmıştır.

AHİ SINAN TÜRBESİ

Denizli’de Ahiliğin kurucusu Ahi Sinan’a aittir. Türbe Yeni sanayi Sitesi’nin dere Tekke tarafına giden yol üzerindedir.

YATAĞAN BABA TÜRBESİ

Acıpayam İlçesinin YATAĞAN Kasabası’ndadır. Muhtemelen 14.yüzyıl yapısıdır. YATAĞAN Baba adli kumandanın mezarı bu türbededir.


Konular