Ege | Konular

Denizli'de büyük hazine..De­niz­li için önem­li bir buluş

Denizli'nin Eskihisar Mahallesi yakınındaki antik kent Laodikya'da yapılan kazı çalışmalarında M.S. ikinci yüzyıla ait dokuma tanrıçası Athena'ya adanmış tapınak bulundu. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kazılarda bulunan eserlerle Denizli'de dokuma tarihinin 4 bin yıl öncesine kadar dayandığını söyledi. Laodikya antik kentinde 2012 yılı kazı çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Prof. Dr. Celal Şimşek başkanlığında yapılan kazı çalışmaları kapsamında geçen aylarda antik dönemin en büyük kutsal alanı bulundu. Kazı çalışmalarının ağırlık verildiği kutsal alanda ağırlığı 12 tonu bulan yaklaşık 15 metre yüksekliğinde dev sütunlar birleştirilerek ayağa kaldırılmaya başlandı. Kazılarda bulunan sikkelerin üzerinde kutsal alanın kabartmasının bulunduğu ve üç ayrı tapınaktan oluştuğu ortaya çıktı. Kutsal alanda bulunan üç ayrı tapınaktan birinin antik dönemin baş tanrısı Zeus'a ikincisinin ise dokuma tanrıçası Athena'ya ait olduğu belirlendi

MİTOLOJİDE ATHENA NEDIR ?

La­odik­ya Kazı He­ye­ti Baş­ka­nı Prof. Dr. Celal Şim­şek, antik kent­te bu­lu­nan eser­ler­le De­niz­li do­ku­ma ta­ri­hi­nin 4 bin yıl ön­ce­si­ne kadar da­yan­dı­ğı­nı söy­le­di. Ya­pı­lan kazı ça­lış­ma­la­rın­da do­ku­ma tan­rı­ça­sı At­he­na’ya adan­mış ta­pı­nak bul­duk­la­rı­nı be­lir­ten Prof. Dr. Şim­şek, “Daha önce or­tay­la çı­kar­dı­ğı­mız 250’ye 100 met­re­lik kut­sal alan­da, antik dö­nem­de ba­sıl­mış La­odik­ya sik­ke­le­rin­den öğ­ren­di­ği­miz ka­da­rıy­la üç ayrı ta­pı­nak bu­lu­nu­yor. Biri baş­tan­rı Zeus’a ait di­ğe­ri ise do­ku­ma tan­rı­ça­sı At­he­na’ya ait, üçün­cü ta­pı­na­ğın hangi tan­rı­ya ait ol­du­ğu­nu araş­tı­rı­yo­ruz. M.S. 4. Yüz­yıl’da im­pa­ra­tor Kons­tan­tin dö­ne­min­de ya­pı­lan dü­zen­le­me­de, böl­ge­de Hı­rıs­ti­yan­lık kabul edi­lin­ce ta­pı­nak yı­kıl­mış ve eser­ler fark­lı amaç­lar için kul­la­nıl­mış. Dün­ya­da ilk kez belki de sütun yiv ara­sın­da 6’ya 18 san­ti­met­re bo­yut­la­rın­da do­ku­ma tan­rı­ça­sı At­he­na’nın büs­tü­nün yer­leş­ti­ril­miş ol­ma­sı­dır. Yak­la­şık ola­rak yer­den 5.5 metre yük­sek­li­ğin­de sü­tu­na ya­pıl­mış. Bu­ra­da yer alan ta­pı­nak­lar­dan bi­ri­nin do­ku­ma tan­rı­ça­sı At­he­na için adan­mış ol­du­ğu­nu kesin ola­rak söy­le­ye­bi­li­riz. Ya­zıt­lar­dan da öğ­ren­di­ği­miz ka­da­rıy­la At­he­na için fes­ti­val­ler dü­zen­le­ni­yor­muş” dedi.

La­odik­ya’da 4 bin yıl önce üre­ti­len do­ku­ma­la­rın antik dö­nem­de ihraç edil­di­ği­ni ifade eden Prof. Dr. Şim­şek, “Daha önce bo­ya­ha­ne ile o dö­nem­de kul­la­nı­lan 4 bin yıl ön­ce­si­ne da­ya­nan do­ku­ma tez­gah ağır­lık­la­rı bul­muş­tuk. Ku­maş­la­rın bo­yan­ma­sın­da elde edi­len sis­te­min nasıl ya­pıl­dı­ğı­nı or­ta­ya çı­kar­dık. Bu­ra­sı do­ku­ma kenti, zen­gin­li­ği­nin büyük kıs­mı­nı bu­ra­dan elde edi­yor ve do­ku­ma­ya borç­lu. Antik kent­te do­ku­nan ürün­le­rin antik dün­ya­ya ihraç edil­di­ği­ni ar­ke­olo­jik ve­ri­ler­le de doğ­ru­la­nı­yor. Bu De­niz­li için önem­li bir buluş” diye ko­nuş­tu.